Жителите на Карпош добија мобилна апликација за комуникација со општината

- Advertisement -

Преку мобилна апликација (за Андроид и IOS) граѓаните на Општина Карпош ќе може да комуницираат со локалната самоуправа, да пријавуваат проблеми, но и да споделуваат свои идеи и предлози од областа на заштита на животната средина, инфраструктурата и други локални проблематики.

За реализација на оваа цел, Општина Карпош и Центарот за социјални иновации Блинк 42 – 21 потпишаа Меморандум за соработка за проектот „Вклучена младина за м – партиципација“. Проектот овозможува конструктивно вклучување на младите, но и на сите граѓани во сопствената заедница, согласно современите трендови и алатки кои ги нуди технологијата.

- Advertisement -

Во оваа прилика градоначалникот на Општина Карпош, Стефан Богоев посочи дека со овој проект значително ќе се олесни комуникацијата меѓу локалната власт и граѓаните.

„Ќе добиеме уште еден канал за комуникација каде што граѓаните ќе може да пријавуваат проблеми од локално значење, но и да даваат свои предлози, иницијативи, со што на директен начин ќе придонесеме за зголемување на интерактивноста и отвореноста на Општината“, рече Богоев.

Сподели!
- Advertisement -