Ова се најдобрите универзитети во светот

- Advertisement -

Списанието Times Higher Education ја објави годинашната листа World University Rankings за 2019 година. На оваа листа се вклучени повеќе од 1.250 универзитети од целиот свет, поради што ова е нјаголемата интернационана табела досега

Oва е и единствената листа која ги рангира перформансите на универзитетите од целиот свет врз основа на исполнувањето на нивните основни мисии, а тоа се учење, истражување, пренос на знаење и интернационализација.

Листата е составена со помош на 13 внимателно калибрирани индикатори за перформансите за да се добие најсеопфатната и најбалансираната компарација на која можат да се потпрат студенти, академски граѓани, лидери на универзитети, индустриите и владите. Пресметката на рангирањето за 2019 година е направена со помош на аналитичката куќа PricewaterhouseCoopers (PwC).

- Advertisement -

На прво место на листата се наоѓа Универзитетот Оксфорд од Велика Британија. На втората позиција е Универзитетот Кембриџ, а врвната тројка ја комплетира Универзитетот Стенфорд. Во продолжение можете да видите кои универзитети се во топ 20.

20.Универзитет Мичиген (САД)

- Advertisement -

19. Универзитет Корнел (САД)

18. Универзитет Дјук (САД)

- Advertisement -

17. Универзитет на Калифорнија, Лос Анџелес (САД)

16. Универзитет Колумбија (САД)

15. Универзитет Беркли (САД)

14. Универитетски колеџ Лондон (Обединето Кралство)

13. Универзитет Пенсилванија (САД)

12. Универзитет „Џон Хопкинс“ (САД)

11. Швајцарски федерален институт за технологија во Цирих (Швајцарија)

10. Универзитет Чикаго (САД)

9. Империјален колеџ Лондон (Обединето Кралство)

8. Универзитет Јеил (САД)

7. Универзитет Принстон (САД)

6. Универзитет Харвард (САД)

5. Институт за технологија на Калифорнија (САД)

4. Технолошки институт на Масачусетс – МИТ (САД)

3. Универзитет Стенфорд (САД)

2. Универзитет Кембриџ (Обединето Кралство)

1.Универзитет Оксфорд (Обединето Кралство)

Сподели!
- Advertisement -