Направен е најголемиот 3Д печатен корален гребен во светот – нова надеж за океаните

- Advertisement -

Ова е најголемиот 3Д печатен корален гребен во светот. Се наоѓа кај островот Самер на Малдивите, каде што нема природни корални гребени. Еве како функционира

Истражувачите прикачуваат фрагменти од корали на деловите кои се испечатени со 3Д печатач од керамички материјал. Кога коралите ќе бидат доволно цврсти да опстојуваат сами се отстрануваат од структурата и се добива природен гребен.

Вештачките делови од гребенот се викаат MARS, скратено од модуларни вештачки структури на гребен. Доколку проектот успее, истражувачите ќе имаат создадено целосно нов корален гребен на место каде што никогаш претходно го немало.

- Advertisement -

This 3D-printed reef could help save the ocean

This company is using 3D printing to restore coral reefs

Posted by In The Know Innovation on Вторник, 13 ноември 2018

Сподели!
- Advertisement -