Пад на производството на маслиновото масло

- Advertisement -

Поради климатските услови, производството на маслиново масло во Италија се намалило за 57% во 2018 година, што ја прави една од најнеповолните досега забележани години.

Според податоците на Италијанскиот институт за земјоделска и прехранбена индустрија – ИСМЕА, ланското производство изнесувало 185.000 тони, во споредба со 429.000, колку што изнесувало во 2017 година. Тоа е многу пониско и од првите песимистички процени, објавени во октомври минатата година, кога очекувањата биле дека производството ќе достигне до 265.000 тони масло.

- Advertisement -

Поради падот на производството, се очекува цените да се зголемат, но не премногу, имајќи ја предвид големата продукција во Шпанија.

Извор – www.instore.mk

Сподели!
- Advertisement -