4.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Чешките трговци не смеат да фрлаат храна со поминат рок

Cementarnica USJE, mobile 19.11.2021

Трговските ланци во Чешка веќе нема да можат да фрлаат намирници на кои им истекува рокот на траење, што е одсега е и со закон забрането.

Замрзнати производи, овошје и зеленчук, како и други употребливи намирници, ќе се донираат во банка за храна и во хуманитарни организации, каде што ќе бидат доставувани до најсиромашните граѓани.

Како што вели Вера Душова од банката за храна, по донесувањето на овој закон, нејзината организација е полна со разни видови на храна, понудата е многу поголема – од млечни производи до сувомеснати производи, па се до слатки.

Меѓутоа, како што велат маркетите, овој закон создава дополнителни обврски бидејќи отсега мора дополнително да го проверат квалитетот и исправноста на храната, па дефинитивно да ги отстранат оние што не се за употреба.

Покрај тоа, некои институции издадоа обвинувања за дискриминација бидејќи дел од храната претходно одела во золошки градини, но сега тоа повеќе не е случај.

 


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!