Huawei бара кандидати за тестирање на новиот Android Q Beta

- Advertisement -

Одбраните кандидати ќе го тестираат новиот Аndroid Beta на Huawei Mate 20 Pro

За време на овогодинешниот Google I / O, Huawei објави дека започнува да ангажира доброволци за бета тестови на Android Q beta. Аплицирањето ќе трае до 30-ти јуни. Програмерите ќе добијат шанса да ја тестираат најновата верзија на Android на глобалниот бренд – Huawei Mate 20 Pro – со што ќе придонесат за развој и зајакнување на функционалноста на Android Q.

Апликантите можат да ги достават своите апликации преку Huawei “Friendly User Test” со помош на смартфонот Mate 20 Pro. По потребната регистрација, програмерите ќе можат да го преземаат бета софтверот преку Huawei OTA, од што ќе биде потребно само редовно да даваат повратни информации до тимот на Huawei.

- Advertisement -

Како што е објавено на 7 мај, Android Q е десеттата верзија на популарниот оперативен систем. Најновата верзија на Android нуди повисоко ниво на заштита на приватноста, како и нови безбедносни програми и поголема контрола на размената на податоци помеѓу различни апликации и оперативни системи.

Со Android Q, постојат нови потенцијални ограничувања на датотеките со цел да се спречи размена на податоци од една апликација до друга. Покрај тоа, апликациите сега ќе имаат потреба од посебни дозволи за да добијат пристап до идентификатори на уреди кои не се форматирани. Уредите со Android Q, исто така, ќе ги пренесат привремено генерираните MAC адреси. Повеќето апликации кои не се фокусираат исто така ќе го изгубат пристапот до клиентските клипови на Android Q, со што се елиминира друг канал на потенцијално објавување на чувствителни информации.

- Advertisement -

Новата верзија на оперативниот систем додава функции кои ги задоволуваат потребите за забава на новите корисници во врска со воведувањето на нови формати на уреди, како што е смартфонот на преклоп, Huawei Mate X. До крaјот на годината, Андроид Q исто така ќе го поддржи 5G како одговор на очекуваните перформанси од новите 5G мобилни уреди.

За време на презентацијата, HUAWEI Mate 20 Pro беше претставен како еден од првите уреди со поддршка на Android Q Beta. По бета тестирањето, серијата HUAWEI Mate 20 ќе биде еден од првите паметни телефони кои ќе ја добијат финалната верзија на новиот оперативен систем.

- Advertisement -

Во последниве години, Huawei тесно соработуваше со Google за подобрување на платформите на Android, делејќи го своето искуство во безбедноста на податоците и оптимизирање, како што е развојот на оперативниот систем EMUI со Google за доброто на сите учесници во индустријата. Повратните информации кои Huawei ќе ги добие од учесниците на тестирањето на Android Q beta, исто така, ќе им бидат доставени на Google за развојот на софтверот.

Сподели!
- Advertisement -