28 C
Skopje
сабота, август 15, 2020

Озонската дупка годинава е најмала во последните 30 години

Kabtel desktop

Озонската дупка над Антарктикот годинава би можела да биде најмала во последните 30 години, велат научниците. Анализата на распаѓањето на тој гас високо во атмосферата покажува дека годинава не е толку голема како што е вообичаено овој период од годината.
Европската агенција за следење на атмосферата Коперник вели дека големината на дупката е речиси дупло помала отколку што е вообичаено за месец септември. Експертите од агенцијата сместена во Ридинг, Велика Британија, очекуваат во текот на идните денови постабилно ниво на озонот или слаб пад.
Озонот е молекула која се состои од три атоми на кислород и е одговорна за филтрирање на штетното ултравиолетово зрачење на сонцето. Гасот се создава и се распаѓа во стратосферата, на 20-30 километри над Земјата. Во чистата атмосфера циклусот на производство и распаѓање е во рамнотежа, но балансот го пореметуваат хемикалиите кои содржат хлор и бром, што резултира со пад на концентрацијата на озонот, односно озонска дупка, а тоа е најсериозно во антарктичкиот прстен во септември и октомври.
Протоколот потпишан во Монтреал во 1987 година има за цел да ја подобри ситуацијата така што забранува производство и употреба на хемикалии кои најмногу ја оштетуваат озонската обвивка.Озонската дупка минатата недела изнесуваше 5 милиони квадратни километри, а во истиот период лани дури над 20 милиони квадратни километри. Во 2017 година се простираше на 10 милиони квадратни километри, што значи дека варира од година во година, но годинава дефинитивно е најмала во последните 30 години.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •