7.2 C
Skopje
вторник, февруари 25, 2020

Средношколец од Србија направи ракавица за помош на слепи луѓе

Kabtel desktop

Луѓето со хендикеп често имаат причина за лутат поради односот на општеството кон нив. За да им помогне на слепите и слабовидните луѓе, средношколецот Ненад Крстиќ направи паметна ракавица. Оваа ракавица на себе има камера, а може да се поврзе и со мобилен телефон, па ако се насочи, на пример, кон некоја банкнота, ќе прочита за колку пари се работи, а на неа има и копче за паника.

Компанијата Anoris Technology ја доусоврши ракавицата и ја презентираше усовршената верзија вчера. Благодарение на паметната ракавица Anora слепите и слабовидните луѓе можат полесно да ги вршат секојдневните активности.

Досега паметната ракавија во Србија ја тестирале повеќе од 150 слепи и слабовидни луѓе, а како што велат од компанијата Anoris Technology, сите луѓе кои ја пробале ракавицата се задоволни и одушевени што содржи толку многу функции.

Конечната верзија на паметната ракавица Anora ќе биде претставена во април, а во Србија ќе чини 45.000 динари. Од комапнијата Anoris Technology велат дека целта им е што повеќе слепи и слабовидни луше да ја добијат оваа ракавица бесплатно со помош на локалните самоуправи, општествено одговорните компании и државните институции.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •