Компании ги набљудуваат вработените преку софтвери на компјутерите

- Advertisement -

Шибу Филип е основач на „Transcend“ – мала фирма со седиште во Лондон која купува производи за убавина на големо и ги продава на интернет. Последната година и половина тој го користеше софтверот „Хабстаф“ за да ги следи часовите, притискањата на тастатурата, движењето на глувчето и посетените веб-страници на неговите работници.

Со седум вработени со седиште во Индија, тој вели дека софтверот гарантира „одредено ниво на отчетност“ и помага при приклучување на временската разлика.

- Advertisement -

„Се знам самиот. [Можете] да направите дополнителна пауза од 10 минути од време на време. Добро е да имате автоматски начин за следење на она што го прават [моите вработени]”, вели Шибу за Би-би-си.

„Гледајќи слики од екранот и колку време секој одвојува за одредени задачи, знам дали ги следат процедурите. И, ако тие работат подобро отколку што очекував, јас исто така ги проучувам фотографиите и ги замолувам да го споделат тоа знаење со остатокот од тимот, за да можеме сите да се подобриме“, вели тој.

- Advertisement -

Вработените се целосно свесни дека софтверот се користи и можат да го избришат времето поминато во посета на веб-страници што можеби биле најавени случајно за време на нивната пауза. Со повеќето од граѓаните кои работат од дома за време на пандемијата на коронавирусот, имало скок на побарувачката од работодавците за софтвер за надзор.

Друга компанија наречена „Снек“ нуди технологија која ги фотографира работниците преку нивниот лаптоп и ги поставува за да ги видат колегите. Фотографиите можат да се прават толку често како секоја минута, иако фирмата се опишува себеси како комуникациска платформа и вели дека „секој што е во апликацијата има исто искуство без разлика дали е работодавец или вработен“.

- Advertisement -

Неговиот ко-основач, Дел Кари, изјави за Би-би-си дека видел петкратно зголемување на бројот на корисници за време на полициските часови, со што фирмата се искачи на скоро 20.000.

Една неодамнешна студија на академици од Универзитетот Кардиф и Универзитетот во Саутемптон откри дека заеднички страв кај шефовите е дека работниците надвор од видот ќе забошотуваат, иако полициските часови всушност не изгледало како да имаат многу влијание врз производството. Истражувањето, исто така, сугерира дека една третина од работниците од дома сметаат дека и нивната продуктивност е намалена.

Додека некои газди кои користат ваков тип на софтвер тврдат дека е добар за одржување на продуктивноста, истражувањето на Институтот за персонал и развој сугерира дека надзорот на работното место може да ја наруши довербата.

Извор – Мета

Сподели!
- Advertisement -