-1.2 C
Skopje
четврток, декември 2, 2021

Музеите во целиот свет прават 3Д верзии од изложените слики за луѓето со нарушен вид да можат да ги допрат

Kabtel desktop

Музеите на уметност ширум светот им овозможувааст на луѓето со нарушен вид да уживаат во колекциите на уметнички слики што се изложени таму. Преку иновативни, тактилни верзии на најпознатите уметнички дела сите што се слепи или имаат лош вид сега ќе можат да ги „видат“ делата преку допир.

Тоа ќе им овозможи да „видат“ како се поставени фигурите и уметничкиот стил, како и да се почувствуваат инволвирани во активности кои претходно биле резервирани само за луѓето што немаат проблеми со видот.

„Раѓањето ан Венера“ на Сандро Ботичели е една од најпознатите слики во светот и е вистинско уживање за очите. Оваа слика, која е излоѓена во Галеријата Уцифи во Фиренца, е само една од сликиуте кои сега се достапни во 3Д верзии. 3Д верзијата е поставена веднаш до оригиналното дело.

(My Modern Met)

(фото: YouTube screenshot)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!