20 C
Skopje
недела, април 11, 2021

Јапонија ќе ја подигне старосната граница за пензионирање на 70 години

Kabtel desktop

Јапонската влада планира да ја зголеми старосната граница за пензионирање на државните службеници, најави премиерот Јошиде Суга.

„Подигнувањето на старосната граница за заминување во пензија неопходно е за решавање на големите амдинистративни прашања. Се подготвуваме за брзо воведување на релевантни закони“ изјави Суга.

Јапонија почна со дискусии за зголемување на старосната граница уште пред три години. Специјална комисија предложи границата да се подигне на 70, наместо на сегашните 65 години, што веројатно ќе помогне во поддршката на економскиот раст.

Стареењето и намалувањето на популацијата е еден од најбитните општествени проблеми во Јапонија. Според официјалните податоци на здравствените власти, Јапонците се способни за работа во просек до 71 година, а Јапонките до 74 години. Владата на постарите Јапонци гледа како на витална работна сила.

Моментално јапонските државјани имаат право да се пензионираат на 60 години, но полната исплата на пензијата е достапна дури после 65. година.

(Bizlife)

(фото: Flickr)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •