-1.2 C
Skopje
четврток, декември 2, 2021

Американски хирурзи по прв пат на човек му пресадија бубрег од генетски модифицирана свиња

Kabtel desktop

Тим од американски хирурзи успеа да трансплантира свински бубрег во телот на човек, што е првата таква трансплантација успешно реалзииран во светот. Успехот на америкаснските хирурзи е револуционерен медицински чекор откако два дена после трансплантацијата потврдија дека органот функционира добро во човечкото тело.

Трансплантацијата беше направена во болницата Лангоне на Универзитетот Њујорк, а како донор е користена свиња на која сите гени и се модифицирани така што нејзините ткива не сдржат молекули кои инаку речиси моментално предизвикуваат отфрлање на органите кај човекот-домаќин.

Свинскиот бубрег е трансплантиран на жена која е во мозочна кома и се наоѓа на респиратор. Бубрегот е пресеаден од генетски модифицирана свиња и ја иодржувал пациентката во живот во текот на дводневната студија, без несакани реакции од организмот.

„Имавме добра идеја што значи ова за историјата и дека се случува прв пат во новата ера, каде што има ограничен број на достапни органи, па луѓето нема да чекаат на спасоносен орган“ изјави д-р Роберт Мнтгомери, хирург кој ја предводек студијата.

Само во САД има листа на чекање за органи од над 90.000 пациенти, а секојдневно 12 луѓе умираат и не дочекуваат да им биде рпресаден орган. многумина ги истакнуваат етичките прашања како тоа дека не е во ред да се одгледуваат свињи за да се искористуваат нивните органи. Монтгомерi и неговиот тим сметаат дека потребата за органи ги надминува етичките прашања.

(ITV)

(фото: Pexels)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!