12.8 C
Skopje
недела, мај 28, 2023

Роботски беспилотни такси чамци запловеа по каналите во Амстердам

Kabtel desktop

Беспилотните возила се се почеста тема во последно време, но не само возилата на четири тркала. Имено, научници од МИТ и научници од амстердамскиот Институт за напредни метрополитански решенија AMS во Холандија заедно креираат автономен роботски чамец.

Флотата роботски чамци по името Roboat беше пуштена да вози по каналите во Амстердам и да превезува патници без некој што ќе управува со нив. Roboat е резултат на шест години работа и развој, во текот на кои МИТ тестираше неколку верзии на чамците, а најновата верзија се вика Roboat III.

Финалната верзија ќе може да превезува до 5 патници или 1.500 кг товар, што значи дека ќе може да доставува и стока и да транспротира отпад. Се движи целосно на електричен погон, батеријата трае 10 часа, а може да се полни безжично.

Кога чамецот ќе се приближи до пристаниште, влегува во посебен мод кој овозможува полесно паркирање. Тимот од МИТ тврди дека сензорите и технологијата на Roboat се слични на тие што се користат за беспилотните автомобили. Roboat е дизајниран да биде целосно автономен, но оператор од контролен центар на брегот се грижи се да биде во ред.

(Klix.ba)

(фото: YouTube)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!