-2.2 C
Skopje
недела, јануари 23, 2022

Tesla во 2021 година продал повеќе автомобили одошто произвел!

Kabtel desktop

Во рекордната за компанијата 2021 година, Tesla Motors  продаде повеќе автомобили отколку што произведе, покажуваат податоците на најпознатиот и најголем производител на електрични автомобили, а објавени во првите денови од новата 2022 година…

Во 2021 година, Tesla продаде 936.172 електрични возила, што е речиси двојно повеќе од претходниот рекорд од 2020 година од 499.647 единици.

Во последниот квартал од минатата година на клиентите им биле испорачани 308.600 електрични возила, што е речиси третина од вкупниот број лани.

Како резултат на тоа, компанијата успеа да продаде повеќе автомобили отколку што произведе за една година (930.422 единици).

Компанијата Теslа е основана од американскиот претприемач Илон Маск (Elon Musk) во 2003 година. Седиштето на овој производител е во американскиот град Пало Алто во Калифорнија.

На почетокот компанијата се специјализираше исклучиво за производство на електрични возила, а подоцна дејноста се прошири и на производство на соларни панели.

Извор – Авто Клуб

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!