1.8 C
Skopje
петок, февруари 3, 2023

Ова се петте најиновативни земји во Европа

Kabtel desktop

Европската табела на иновативност ги оценува земјите во ЕУ во 32 категории, меѓу кои атрактивни истражувачки системи, инвестиции во истражување и развој, употреба на информатички технологии итн. Според оваа табела, ова се петте најиновативни земји во Европа.

На петто место се наоѓа Белгија, чија влада многу инвестира во истражување и развој на бизнисите.

На четврто место е Холандија. Земјата има огромен број на докторанди дојдени тука од други држави, а има и многу мигранти кои псоедуваат силни дигитални вештини.

На трето место е Данска. Данска нема речиси никакви истражувачки публикации.

Второто место го зазема Финска, каде што има огромен број на ИКТ експерти.

И на прво место е Шведска, која има најдобри оценки и е најдобро рангирана во сите категории: доживотно учење, дигитални вештини и пријавени патенти.

(World Economic Forum)

(фото: Flickr)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!