ВИДЕО: Паметен завој ви кажува кога оздравела раната која ја покрива

- Advertisement -

Овој паметен завој ви кажува кога оздравела раната која се наоѓа под него за да не мора постојано да ја проверувате. Завојот може да се растегнува, да се пере и да се реупотребува и нема потреба од батерии или друг извор на струја.

SmartHEAL функционира така што ја следи Ph вредноста на раната, а безжично комуницира со телефон или таблет.

- Advertisement -

Вообичаено, бидејќи обичните завои мора да се отстранат за да се провери до каде е лечењето на раната, тоа го забавува заздравувањето и постои ризик од инфекција.

Тројца дипломци на Технолошкиот универзитет во Варшава го дизајнираа SmartHEAL и само што ја освоија наградата James Dyson Award вредна 35.000 долари. Завојот може дури и да детектира евентуална инфекција и да им каже на луѓето со хронични рани треба да го сменат завојот.

- Advertisement -

Хроничните рани се причина за смрт за многу луѓе постари од 70 години. За разлика од обичните рани, тие мора да бидат покриени, па затоа е тешко да се знае кога да се смени завојот. Најчестата грешка која се прави е тоа што претешко се менува завојот. Тоа може да доведе до сериозни болести и честопати и смрт.

Тимот планира да ги искористи своите 35.000 долари од наградата за да направи клинички истражувања. SmartHEAL ќе биде достапен да се купи од 2025 година.

- Advertisement -

(World Economic Forum)

(фото: Hippo.px)

Сподели!
- Advertisement -