Популарно хавајско езеро одеднаш станa розово

- Advertisement -

Социјалните мрежи се преплавени со прекрасни, но исненадувачки фотографии од розово езеро на Хаваи. Хаваите се познати по своите песочни плажи и небесно синото море,а меѓу популарните атракции е и езерот Кеалиа на островот Мауи, кое на изнанадување на многуте посетители, ја смени бојата во целосно розева.

Но, причината за таа прекрасна боја дефинитивно не е прекрасна, а ни поселдиците не се баш убави. Имено, иако езера со розева вода може да се најдат на неколку места ширум светот и тоа е целосно природен феномен, бојавата на езерото Кеалиа на Хаваи предизвика загриженост.

- Advertisement -

Промената на бојата ја предизвикуват алги и бактерии, кои поради својата природа можат да го загрозат локалниот екосистем. Како што пренесува The Guardian, никој од волонтерите и локалците не видел таква промена во последнтие 70 години. Тоа веројатно значи дека организмите неодамна се преселиле во тоа подрачје.

Првите впечатоци покажуваат дека за бојата е виновна халобактерија, едноклеточен организам кој успева во многу солени средини и испушта црвен пигмент. Топлите и суви лета веројатно придолене за ширење на бактеријата, затоа што езерото се исушило и езерото станало посолено.

- Advertisement -

(N1)

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -