ВИДЕО: Ова е најмалиот хуманоиден робот во светот

- Advertisement -

Четвроица членови на роботски тим од школата Диоцен во Хонгконг го направија најмалиот хуманоиден робот во светот. Станува збор за робот висок само 141 мм, што значи дека е помал од стандардно пенкало за 11,2 мм, а со тоа е соборен рекордот кој го постави Заин Ахмад Куреши од Пакистан во 2022 година.

Нивниот хуканоиден робот е официјално признат како Гинисов рекорд.

- Advertisement -

Учениците сакале нивниот робот да има голем распон на движење, што подразбира движење на рамената, лактите, колената и колковите, додека истовремено совладува и движење со двете нозе. Тие користеле CAD за да направат нацрт на роботот, а после финализирањето на техничките спецификации и потребните компоненти, се базирале на експертизата на фабриката која ги проивела серво моторите прилагодени на нивните барања.

Тие мотори играат клучна улога во финкционалноста на роботот, олеснувајќи ја прецизната ротација и движењето и на роботот му даваат снага да ги движи нозете.

- Advertisement -

Учениците направиле акрилни панели за роботи и користеле 3Д принтер за производство на компонентите во лабораторија за роботика во својата школа. Оваа комбинација на врвна технологија и иновативен дизајн кулминирала со создавање на навистина исклучително роботско чудо.

(Bizlife)

- Advertisement -

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -