Како Бјеловар ќе стане хрватски Исланд?

- Advertisement -

Во следните десет години ќе стане првиот енергетски одржлив град, во моментот има 200 милиони евра проекти во реализација, колку што е вредноста на половина од мостот Пељешка – вели градоначалникот Хребак.

„Бјеловар во моментов има 200 милиони евра проекти во реализација, од кои најголем дел се финансирани од европските фондови. Тоа е вредноста на половина од мостот Пељешко“, изјави градоначалникот на Бјеловар, Дарио Хребак, кој заедно со министерот за регионален развој и фондови на ЕУ, Шим Ерлиќ, посети еден од клучните проекти – геотермалниот бунар во Велики Кореново.

- Advertisement -

Во Кореново на 9 февруари почна бушењето и ќе трае околу две недели, а се очекува на длабочина од 1.500 метри да се најде вода со температура од 70 до 80 степени Целзиусови, а за три дена достигнаа 293 метри. Сите цевки беа поставени во бунарот, беше направено цементирање помеѓу цевките и ѕидот на бунарот и продолжи дупчењето.

Проектот за геотермални бунари е во вкупна вредност од 4,4 милиони евра, а е кофинансиран со 1,3 милиони евра од владите на Кралството Норвешка, Исланд и Лихтенштајн, а со 1 милион евра од Министерството за регионален развој и фондовите на ЕУ, додека остатокот го финансира самиот град Бјеловар.

- Advertisement -

„Бјеловар ќе биде првиот град во Хрватска кој ќе се загрева и ќе користи геотермална енергија за своите потреби“, најави Хребак. Тој рече дека во следните десет години се планира да се изградат уште пет геотермални бунари на подрачјето на градот, со што Бјеловар би станал целосно енергетски одржлив град.

„Ова е проект кој може да ја промени Хрватска и да ги поттикне другите градови да тргнат по нашите стапки. „Бјеловар е првиот град во Хрватска кој досега напредуваше со реализацијата на проектот за геотермална енергија и започна со дупчење“, рече Хребак, нагласувајќи ја добрата соработка меѓу градот, округот и ресорното министерство.

- Advertisement -

Извор – Пословни дневник
Фото – Wikipedia

Сподели!
- Advertisement -