ВИДЕО: Куче-робот ќе им помага на полицајците во Малага

- Advertisement -

Куче-робот кој може да зборува ќе им помага на полицајците кои патролираат по улиците на Малага во Шпанија. Освен што ќе врши надзор над јавниот ред и мир, според креаторите на кучето, роботот ќе може дури и да пишува казни.

Полициското куче-робот, кое моментално се тестира на помалку прометни места во Малага, тежи 35 кг, а освен синиот полициски сигнал, опремен е со вграден компјутер и повеќе сензори. Благодарение на вештачка интелигенција, мож да шета низ градот, да предупредува на итни случаи или да открива прекршоци.

- Advertisement -

На пример, ако некој се вози со скутер таму каде што не треба, го предупреудва со зборовите „Во оваа зона е забрането користење скутер“.

Како што тврди Антонио Моралес од Универзитетот Малага, чиј технолошки институт го направи прототипот, овој робот е речиси неуништлив. Шефот на институтот, Педро Мерино, додава дека сличен асистент користи и полицијата во Њујорк.

- Advertisement -

(021)

(фото: X)

Сподели!
- Advertisement -