AI наскоро ќе троши 1/4 од струјата што ја троши цела Америка

- Advertisement -

Според извештајот на Меѓународната агенција за електрична енергија IEA Electricity 2024, вештачката интелигенција троши се повеќе и повеќе енергија. Меѓу другото, прашањата кои се поставуваат на ChatGPT трошат 10 пати повеќе струја од пребарувањето на Google, што придонесува за енормна потрошувачка на енергија во дата центрите кои ги обработуваат прашањата.

За споредба, едно типично пребарување на Google троши околу 0,3 Wh енергија, додека прашањата за ChatGPT трошат 2,9 Wh. Знаејќи дека дневно има 9 милијарди пребарувања, тоа значи дополнителни 10 TWh eнерфија, посебно ако во пребарувањето на Google се користи вештачка интелигенција.

- Advertisement -

Шефот на познатиот производител на чиповиe Arma, Рене Јас, предупредува дека AI е незаситна за енергија и дека според проценките, до 2030 година ќе биде одговорна за 25% од вкупната потрошувачка на струја во САД, каде што има најмногу дата центри кои обработуваат прашања до AI. четботови и други слатки за вештачка интелигенција.

Освен големата потрошувачка на струја, AI e одговорна и за недостигот на хардвер. Како што изгледа, вештачката интелигенција можеби нема да не избрка од Земјатa затоа што ќе стане попаметна од нас, туку најголема закана е големата потрошувачка.

- Advertisement -

(Vidi.hr)

Сподели!
- Advertisement -