Почнува клиничкото тестирање на лек за регенерација на заби

- Advertisement -

Студија од 2021 година која ја направија јапонски истражувачи од Универзитетот на Кјото и Универзитетот Фукуи покажа дека антителата на генот-1, поврзан со чувствителноста на матката, или USAG-1, може да го стимулира растот на забите кај глувците кои страдаат од агенеза или анодонција, вродена екстремна состојба на губење на забите, млечните и трајните.

Ова откритие е основа на новиот лек за регенерација на забите, кој веќе е тестиран на животни и покажа добри резултати кај глувците. Сега јапонските истражувачи ја објавија првата клиничка студија на лекот врз луѓе, која ќе започне во септември во Универзитетската болница во Кјото, која треба да ја отвори вратата за комерцијална достапност до 2030 година.

- Advertisement -

Истражувањето ќе опфати 30 мажи на возраст од 30 до 64 години на кои им недостасува барем еден катник. Ќе се користи интравенска администрација на лекот и неговата ефикасност ќе се тестира на забите кај луѓето откако успешно им пораснаа нови заби на животни како творови и глувци без значителни несакани ефекти.

„Сакаме да направиме нешто за да им помогнеме на оние кои страдаат од губење на заби или недостаток на заби. Иако до денес нема третман кој обезбедува траен лек, ние веруваме дека очекувањата на луѓето за раст на забите се високи“, рече водачот на студијата, Кацу Такахаши, кој е шеф на стоматологија и орална хирургија во болницата Китано.

- Advertisement -

По оваа 11-месечна прва фаза, истражувачите ќе го тестираат лекот на пациенти на возраст меѓу 2 и 7 години на кои им недостасуваат најмалку четири заби поради вроден недостаток на заби, која погодува околу 1% од луѓето, а потоа планираат да го прошират испитувањето на оние со делумен недостаток на заби или лица на кои им недостасуваат еден до пет трајни заби.

Самиот лек го деактивира протеинот ген-1 (USAG-1), поврзан со сензибилизација на матката, што го потиснува растот на забите.

- Advertisement -

Во студијата со творови лекот резултирал со раст на нови заби и исто така ја зајакнал коската во постоечкиот ред. Ова резултирало со никнување нови заби во устата на глувците и творовите, видови кои ги имаат речиси истите својства на USAG-1 како и луѓето.

Научниците веруваат дека овој третман нема да биде корисен само за вродените стоматолошки заболувања, туку и за сите луѓе кои изгубиле заби на која било возраст.

(Vidi.hr)

(фото: Wallpaper Flare)

Сподели!
- Advertisement -