Ова се најпосетуваните градови во светот

- Advertisement -

Турскиот главен град Истанбул е најпосетуваниот град во светот во 2023 година, според податоците на Euromonitor International. Со повеќе од 20 милиони луѓе кои го посетиле, градот забележал пораст од 26% во бројот на посетители во споредба со 2022 година. Потоа следува Лондон со 18,8 милиони пристигнувања и Дубаи со 16,8 милиони пристигнувања во 2023 година. Пристигнувањата овде се однесуваат на меѓународни посетители кои престојуваат најмалку 24 часа, за период не подолг од 12 месеци. Секое пристигнување се брои посебно и вклучува луѓе кои патуваат повеќе од еднаш годишно и луѓе кои посетуваат неколку земји за време на едно патување.

Хонг Конг и Бангкок се издвојуваат по највисок раст на меѓународните пристигнувања од споменатите земји од годишно ниво, за 2495% отсто, односно 142% отсто. Според Euromonitor International, ова е главно затоа што и двете локации беа меѓу последните што повторно се отворија по пандемијата на Ковид-19.

- Advertisement -

Друг клучен тренд што го истакнуваа организацијата додека туризмот закрепнува од кризата предизвикана од Ковид-19 е прекумерниот туризам.

„Некои дестинации наметнуваат ограничувања, високи даноци или го намалуваат капацитетот на хотелот за да помогнат во ограничувањето на приливот на туристи и зачувувањето на културното наследство, додека други усвојуваат стратегии за дисперзија кои промовираат алтернативни или отфрлени дестинации. Вишокот туристи, кој многумина го гледаат како меч со две острици, ја нагласува важноста од спроведување на одржливи практики за да се поттикне поодговорен туризам над масовните патувања во корист на животната средина, како и на локалното население“, велат од Euromonitor International.

- Advertisement -

Прекумерниот туризам е предизвик за многу градови низ светот, а соодветните власти преземаат активности на различни начини, без разлика дали се работи за воведување „туристичка такса“ од 5 евра за дневните посетители во Венеција или изградба на бариера за да се скрие планината Фуџи во јапонскиот град. Фуџикавагучико. спречете туристите да го блокираат патот додека фотографираат.

Ова е листата со топ 8 најпосетени градови во светот за 2023 година:

- Advertisement -

1.Истанбул

2.Лондон

3.Дубаи

4.Анталија

5.Париз

6.Хонгконг

7.Бангкок

8.Њујорк

(ICT Business)

(фото: Needpix)

Сподели!
- Advertisement -