Одите на одмор? Ова се пет уреди што треба да ги исклучите од струја пред да заминете

- Advertisement -

Многу уреди можат да доведат до струен удар кога ќе останат вклучени, а можат да ви ги зголемат и сметките за струја. Затоа, кога одите на патување, исклучете ги уредите за безбедно да уживате во одморот.

Директорот на Mister Sparky, Ден Мок, вели дека најдобро е да ги исклучите блендерите, кафематите, тостерите и другите мали кујнски апарати пред да патувате. Тој посочува дека овие уреди трошат струја и кога не работат. Со исклучување на малите кујнски апарати ќе го намалите ризикот од пожар или оштетување на уредот доколку дојде до струен удар.

- Advertisement -

Она што може да биде изненадување за многумина е тоа што оставањето на телевизорите и играчките конзоли е вистинска опасност за вашиот дом.

„Ако има силна бура додека сте отсутни и немате напонска заштита за целата куќа, уредите како телевизори и конзоли се изложени на ризик од преоптоварување и краток спој“, вели Мок.

- Advertisement -

Мок истакнува дека не е доволно да имате компјутер во режим на мирување кога одите на патување кое трае повеќе од еден ден.

Мок, исто така, препорачува исклучување на сите вентилатори и прочистувачи на воздух. Тој посочува дека нема потреба да се вклучуваат, бидејќи на тој начин ризикувате и дефект или пожар во случај на струен удар.

- Advertisement -

Машините за миење садови и машините за перење трошат многу електрична енергија поради потребата од вода. Тие трошат повеќе енергија од другите во режим на подготвеност бидејќи мора да бидат подготвени да загреваат вода по потреба.

(021)

(фото: Free Range Stock)

Сподели!
- Advertisement -