Развиена револуционерна вакцина против вирусот ХИВ

- Advertisement -

Нова вакцина за ХИВ покажа ветувачкирезултати во генерирањето на широко неутрализирачки антитела (bnAbs) кај избрана група учесници за време на првичните испитувања. Овие bnAbs антитела, откриени во раните 1990-ти години, имаат огромен потенцијал во борбата против ХИВ поради генетската разновидност на вирусот и неговата способност да избегне имуно откривање.

И покрај интензивните истражувања, развојот на ефикасна вакцина за ХИВ, особено онаа способна да генерира bnAbs антитела, остана неостварлива цел со децении. Природните инфекции служат како остар потсетник за неверојатната задача да се стимулира имунолошкиот систем да ги произведе овие моќни антитела.

- Advertisement -

Резултатите од неодамнешните тестови донесоа чувство на оптимизам во овој поглед. Водачот на новото истражување, објавено во списанието Cell, имунологот Вилтон Вилијамс од американскиот Институт за хумани вакцини Дјук (DHVI) изразува возбуда поради брзото појавување на неутрализирачките антитела по вакцинацијата. Беше многу возбудливо да се види дека со оваа молекула на вакцина, всушност, можеме да добиеме неутрализирачки антитела да се појават за неколку недели, објасни Вилијамс.

Вакцината конкретно го таргетира ХИВ-1, фокусирајќи се на стабилниот регион на нејзината надворешна обвивка. Сепак, испитувањето наиде на потешкотии кога учесникот доживеа тешка алергиска реакција на една од компонентите на вакцината, што доведе до прекин на испитувањето на вакцината.

- Advertisement -

Сепак, научниците брзо ја преформулираа вакцината, отворајќи го патот за понатамошни испитувања, овој пат без проблематичната компонента. Првичната анализа на податоците посочува на силен имунолошки одговор по вакцинацијата.

Што е најважно, вакцината може да предизвика bnAbs кај подгрупа учесници, што означува значајна пресвртница во развојот на вакцината за ХИВ. Оваа работа е голем чекор напред бидејќи ја покажува можноста за индуцирање антитела со имунизации кои ги неутрализираат најтешките видови на ХИВ, вели Бартон Хејнс, друг имунолог на DHVI.

- Advertisement -

Сепак, остануваат предизвици во развојот на ефикасна вакцина против ХИВ. Клиничките испитувања во доцна фаза на алтернативни стратегии за вакцини за ХИВ наидоа на неуспех, што ја нагласува сложеноста на развојот на вакцината. Сепак, напредокот во превенцијата на ХИВ е евидентен и во други насоки. Неодамнешното испитување покажа намалување на ризикот од пренос на ХИВ за 86 проценти со конзистентна превентивна терапија.

(Science Alert)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -