Шест едноставни знаци дека некој го следи вашиот мобилен телефон

- Advertisement -


Нашите паметни телефони се неверојатни алатки, секогаш поврзани и преполни со функции. Но, со сета таа моќ доаѓа и прашањето: дали некој може да не следи со него, нашите пораки или активностите во апликациите? Иако повеќето функции за следење се бенигни, некои се базирани на локација или таргетирани реклами и нормално е да се запрашаме дали се работи за нешто поопасно.

Специјален софтвер, често наречен шпионски софтвер, може да се инсталира на вашиот телефон, дозволувајќи некој да ги следи вашите повици, пораки, историја на прелистување, па дури и користење на апликации. Сепак, ова обично бара одреден пристап до вашиот уред или грешка од ваша страна.

- Advertisement -

Добрата вест е малку е веројатно дека некој странец ќе ви го следи телефонот од далечина без вие да бидете свесни за тоа. Сепак, малициозните апликации, застарениот софтвер или измамите со фишинг може да ја отворат вратата за следење телефон.

Овој водич ќе ви помогне да ги идентификувате знаците за следење на телефонот и да преземете чекори за да го заштитите вашиот уред доколку е потребно. Постојат некои знаци кои можат да ве известат дека некој го следи вашиот телефон.

- Advertisement -

Непознати апликации на вашиот телефон
Дали некогаш сте ја разгледале вашата листа со апликации и наидовте на непозната? Ова може да биде знак за следење на телефонот. Злонамерните апликации, кои често се преземаат несвесно, можат да дејствуваат како порти за шпионирање. Овие апликации може дури и да инсталираат дополнителни алатки за симнување на информации од вашиот уред. Ако видите апликација што не ја препознавате, ракувајте со неа внимателно. Истражете ја онлајн, штпбртрѕр дали е легитимна програма или други ја означиле како сомнителна? Ако се сомневате, веднаш отстранете ја апликацијата.

Прекумерно трошење на податоци
Нашите телефони трошат податоци, но ненадејниот скок во користењето на податоците во позадина може да биде причина за загриженост. Ако користењето податоци на вашиот телефон изгледа невообичаено високо, вреди да се испита. Еве како да проверите. Повеќето менија за поставки на телефонот ви дозволуваат да го следите користењето податоци во позадина. Побарајте апликации кои трошат непропорционална количина на податоци, особено кога не ги користите активно. Понатаму, проверете случајно да не сте вклучиле мобилен хотспот. Ако е така, проверете дали се поврзани само овластени уреди.

- Advertisement -

Проверете ја историјата на вашиот пребарувач
Дали некогаш сте ја отвориле историјата на вашиот пребарувач и сте пронашле веб-страници што не се сеќавате дека сте ги посетиле? Ова може да биде знак за следење на телефонот. Хакерите може далечински да се обидат да вчитаат сомнителни веб-локации на вашиот телефон. Тоа може да се обиди за фишинг за да ги украдат вашите информации или може да се користат за инсталирање шпионски софтвер за понатамошно следење.

Прекумерно празнење на батеријата
Сите ја знаеме фрустрацијата кога батеријата на телефонот се празни брзо, но ако се чини дека вашата батерија се троши многу побрзо од вообичаено, тоа може да биде знак за следење на телефонот. Шпионскиот софтвер често може да работи во позадина и тивко ги јаде ресурсите на вашиот телефон. Ова може да доведе до значително намалување на животниот век на батеријата. Проверете ги поставките на телефонот и дали некоја апликација троши особено батерија.

Чудно однесување на телефонот
Паметните телефони се сложени машини, а повремените проблеми не се невообичаени. Меѓутоа, ако вашиот телефон почне да се однесува многу чудно, тоа може да биде знак за нешто посериозно. Едно црвено знаменце е неочекуваното рестартирање. Иако ова може да биде хардверски проблем, вреди да се размисли и за софтверот. Ако телефонот постојано се рестартира дури и по правилно рестартирање, можеби е паметно да се консултирате со професионалец за да се отфрли можноста за хардверски проблеми. Друго чудно однесување е телефонот одеднаш да се „буди“ или да „замрзнува“. Тоа може да биде последица на некој дефект, но ако продолжи по рестартирањето, размислете за шпионски софтвер.

Прегревање и чудни барања за дозволи

Телефоните може да се загреат, особено при долга употреба. Но, ако се чини дека вашиот уред постојано е врел, тоа може да биде знак за следење на телефонот. Шпионскиот софтвер често работи тивко во позадина. Ова може да предизвика вашиот телефон да се прегрее поради дополнителното оптоварување. Понатаму, внимавајте на сомнителни барања за дозвола. Ако некоја апликација одеднаш побара пристап до функции кои не изгледаат релевантни, како микрофонот или камерата, продолжете претпазливо. Дадете им дозволи само на апликации на кои им верувате.

(Bizlife)

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -