Научници откриja нова најретка боја на очи која ја има само 1% од популацијата

- Advertisement -


Научници тврдат дека дефинирале нова боја на очи, за која велат дека е најретката боја кај луѓето. Долги години зелените очи беа најретка од сите бои на очи – околу 2% од луѓето во светот ја имаат оваа боја на очи.

Но, се чини дека сега научниците одредија друга боја како најретка. Тоа е сивата боја на очи. Ова претходно не беше можно бидејќи сивата боја претходно беше дел од спектарот на сини бои, но научниците сега ги рекалибрираа нивните дефиниции и ја прогласија сивата за сосема посебна боја.

- Advertisement -

Значи, колку се чести различните бои на очите? На меѓународно ниво, кафеавата боја е најзастапена – меѓу 55% и 79% од светската популација имаат такви очи, според податоците на VeryWell Health.

Следна е сината боја, која ја имаат меѓу 8% и 10%, приближно исто како и бојата на лешник, која е застапена кај 10% проценти на глобално ниво. Сепак, сината боја е почеста во САД, каде што ја имаат 27% проценти, додека леска е 18 проценти.

- Advertisement -

Сивата боја, пак, ја има помалку од 1% процент од глобалното население како целина. Сивите и сините очи често се мешаат бидејќи и двете имаат мала количина на меланин и апсорбираат подолги бранови должини на светлина.

Бојата на очите е всушност само бојата на ирисот и е наследна особина. Голем број на гени влијаат на бојата и нијансата на нечии очи, при што комбинацијата од сите нив произведува уникатен пигмент.

- Advertisement -

(UNILAD)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -