Најголемата натриум-јонска батерија во светот ќе напојува 12.000 домови дневно

- Advertisement -

Најголемата натриум-јонска батерија во светот, со капацитет од 100 MWh, почна со работа работи во Ксианџиан, провинцијата Хубеи, Кина. Datang Group, државна компанија за производство на електрична енергија, ја поврза батеријата на мрежата на крајот на јуни.

Со оглед на тоа што светот сака да се оддалечи од фосилните горива, решенијата за складирање енергија базирани на батерии се критични кога се користат сонцето и ветерот како извори на енергија. Голема постројка за обновлива енергија која се напојува со турбини на ветер или соларни панели има потреба од еднакво големо решение за складирање за да го надмине прекинот на производството на енергија и да ја складира за идна употреба.

- Advertisement -

Поради нивната висока густина на складирање, литиум-јонските батерии се решение на избор за складирање енергија во електронски уреди и електрични возила. Нивната употреба е проширена и на обновливите извори на енергија, но за складирање на енергија во големи размери потребни се огромни батерии.

Бидејќи фабриките за обновлива енергија се наоѓаат во некои екстремни средини, батериите исто така се изложени на прекумерна топлина, што ги влошува проблемите со литиум-јонските батерии, како што се ризиците од запалување, помалку од оптимални перформанси за складирање и многу повеќе.

- Advertisement -

Ова е причината зошто научниците бараат попогодни алтернативи за складирање од литиум-јонските батерии и проценуваат дека има скалабилност во натриум-јонските батерии. Во споредба со литиум-јонските батерии, натриум-јонските батерии се поволни на повеќе полиња.

Тие се направени од натриум, кој го има во изобилство и е полесен за набавка од екстензивното ископување потребно за литиум. Поради зголемената побарувачка, цените на литиумот се на највисоко ниво од сите времиња, што го отежнува преминот кон позелени извори на енергија. Алтернатива која е широко достапна и поевтина извор ја олеснува транзицијата. Покрај тоа, натриум-јонските батерии имаат подобар безбедносен рекорд, затоа што работат добро на екстремно ниски и високи температури.

- Advertisement -

„Тие сè уште можат да гарантираат 85% ефикасност на полнење и празнење на -20 степени Целзиусови, што е неспоредливо со другите батерии. Тие исто така можат да гарантираат 1.500 циклуси на полнење и празнење на висока температура од 60 степени Целзиусови“, велат од Datang Hubei Sodium Ion Storage.

Најголемиот систем на натриум-јонски батерии во светот е изграден со користење на натриум-јонски батерии од 185 Ah, изградени од HiNa Battery, снабдувач со седиште во Кина. Системот се состои од 42 контејнери за складирање батерии и 21 комплет конвертори за засилување. Интересно е што со поврзувањето на овој систем со електричната мрежа батериите HiNa го соборија својот рекорд како најголем систем на натриум батерии во светот, кој го држеше една единица од 10 MWh лоцирана во Нанинг во југозападна Кина. Единицата почна да функционира во мај оваа година.

Во објектот во Qianjiang, системот на натриум-јонски батерии ќе складира до 100.000 kWh електрична енергија со едно полнење и ќе ја доставува до 12.000 домаќинства за нивните дневни потреби. Во овој обем, објектот ќе помогне да се избегнат еквивалентни емисии на јаглерод од 13.000 тони годишно.

(Interesting Engineering)

(фото: Raw Pixel)

Сподели!
- Advertisement -