Почетна Тагови срце

Таг: срце

Македонскиот кардиохирург Сашко Јовев доби пиво посветено на него и на...

0
Во Шибеник, Хрватска, беше претставено првото шибеничко-македонско пиво Herz посветено на македонскиот кардиохирург Сашко Јовев, чија мајка е по потекло од Шибеник. Јовев на...

За три години отсега на луѓето ќе им се пресадуваат свински...

0
Научници тврдат дека во луѓето наскоро ќе може да се пресадуваат срца од свињи. Благодарение на напредокот со едитирањето на гените со методата CRISPR, во...

Израелски научници го направија првото 3Д печатено срце во светот со...

0
Научници од Израел го претставија првото 3Д печатено срце во светот направено од човечко ткиво и крвни садови. Ова е огромно достигнување во медицината...

Доктори од Риека го вградија најмалиот пејсмејкер во светот

0
Во петок минатата недела на Клиниката за интерна медицина во KBC во Риека по прв пат во хрватската историја беше направен нов зафат на...

Вградено второто вештачко срце во Клиничката болница „Аџибадем Систина“

0
“Горди сме на нашиот тим на кардиохирурзи, којшто е единствен сертифициран тим за изведување на овој тип интервенции во Република Македонија. Од експертите од...

За првпат во Македонија, во „Аџибадем Систина“ вградено целосно вештачко срце

0
Вкупно во светски рамки се изведени 1.800 вакви операции, а нашата земја влезе на листата од 25 земји во светот каде што се изведува...