Виена ќе го замени јавното осветлување со ЛЕД технологија

- Advertisement -

Виена си постави амбициозна цел – до 2020 година сите јавни расветни тела да ги замени со еколошко и лесно одржливо ЛЕД осветлување. Од вкупно 154.000 светлечки тела во Виена, 50.000 се висечки светилки и се користат околу 60 години. Со проектот не се опфатени светилките кои се наоѓаат во историските делови од градот и се дел од културното наследство.

„Со ЛЕД осветлувањето може да се заштедат и повеќе од 60% енергија во однос на конвенционалното осветлување, што значително придонесува за заштита на климата. Новата технологија за осветлување овозможува и целно осветлување на крстосници и пешачки премини, а тоа ќе ја зголеми безбедноста во сообраќајот. Освен тоа, новите светилки се полесни за одржување и на долгорочен план се поисплатливи“ вели градоначалникот на Виена, Марија Василаку.

- Advertisement -

Новото ЛЕД осветлување има поинакви карактеристики од досегашното. Имено, светлата ќе бидат насочени надолу, што значително придонесува за помало светлосно загадување, кое е особено страшно во големите градови. Преминувањето кон ЛЕД осветлување има и други предност: помалку привлекува инсекти, изедначена боја на светлата и модерен и паметен дизајн.

(ICTBusiness)

Сподели!
- Advertisement -