Ова се најбезбедните градови во светот

- Advertisement -

Ако некој град е голем не значи дека е небезбеден. Всушност, некои од најбезбедните градови во светот се урбани центри кои имаат ниски стапки на криминал и високи нивоа на безбедност. Индексот на безбедност на  Economist за 2017 година, спонзориран од NEC, рангира 60 граодив врз основа на фактори како лична безбеднсот, дигитална безбедност, безбедност на здравјето и безбедбност на инфраструктурата.

Во личната безбедност се земаат предвид урбаниот криминал, тероризмот и другите видови насилство. Во дигиталната безбедност спаѓаат заканите од типот на сајбер напади. Безбедноста на здравјето опаќа пристап до здравствено осигурување, болници и итни служби. Безбедноста на инфраструктурата ја анализира безбдноста на зградите, на патиштата и на мостовите. Еconomist анализираше 49 индикатори за секој апскет на безбедноста со  цел да се добие максимална оценка 100 – побезбедните градови имаат повисока оценка. Врз основа на резултатите, од Economist заклучија дека човечките закани како сајбер нападите, тероризмот и насилството предизвикано од нееднаквост се во пораст во урбаните средини.

- Advertisement -

Еве кои се најбезбедните градови во светот.

10. Цирих, Швајцарија

- Advertisement -

Вкупна оценка: 85,2

9. Хонгконг

- Advertisement -

Вкупна оценка: 86,22

8. Стокхолм, Шведска

Вкупна оценка: 86,72

7. Сиднеј, Австралија

Вкупна оценка: 86,74

6. Амстердам, Холандија

Вкупна оценка: 87,26

5. Мелбурн, Австралија

Вкупна оценка: 87,3

4. Торонто, Канада

Вкупна оценка: 87,36

3. Осака, Јапонија

Вкупна оценка: 88,87

2. Сингапур

Вкупна оценка: 89,64

1. Токио, Јапонија

Вкупна оценка: 89,8

 

(World Economic Forum)

Сподели!
- Advertisement -