Treepex е мал гаџет кој загадениот воздух го претвора во чист!

- Advertisement -

Замислете во блиска иднина нашата земја да стане соголена, без никакви зеленила. Нема кислород, не може да се дише надвор. Луѓето користат низа гаџети за да дишат, маски за свеж воздух и преносни контејнери за кислород има насекаде, како во научно-фантастичните филмови.

Оваа иднина е многу поизвесна и поблиска отколку што мислиме. Тука стапуваат на сцена проектите како овој од Грузија. Основачите на компанијата Treepex имаат навистина амбициозна идеја за дишење чист воздух.

- Advertisement -

Двајцата претприемачи од Тбилиси, Грузија, Лаша и Бахо, плашејќи се од страшната иднина која ни претстои поради обесшумувањето и загадувањето на воздухот, ласнираа кампања за нивниот производ Treepex. 

Treepex е гаџет кој можете да го носите секаде со вас, а го трансформира загадениот воздух во чист. Тие екстрахирале ДНК од вистински дрвја за да генерираат живи клетки кои се одговорни за фотосинтеза и ги компресирале во кертриџ. Тврдат дека само еден таков мал гаџет е ефикасен колку илјадници лисја.

- Advertisement -

(Bored Panda)

Сподели!
- Advertisement -