Ferrero понуди 2,8 милијарда долари за преземање на Nestlé

- Advertisement -

Кондиторската компанија од Италија, Ferrero, се наоѓа пред финализирање на договор вреден 2,8 милијарда долари за купување на американскиот Nestlé, пишува Financial Times.

Производителот на Nutella и Tic Tac се избори на аукцијата пред својот американски ривал Hershley и приватната групација Rhône Capital и најверојатно ќе го потпише договорот до крајот на неделава. Договорот ќе ја приближи Ferrero поблизу до своите конкуренти на американскиот пазар откако Nestlé одлучи дека веќе не се подготвени да инвестираат со цел да ги достигнат своите конкуренти.

- Advertisement -

Од компанијата Nestlé уште немаат излезено со изјави, но Bloomberg јави дека страните се веќе близу до потпишувањето на договорот.

Сподели!
- Advertisement -