Виена доби паметни семафори кои ќе собираат податоци за сообраќајот и временските услови

- Advertisement -

Градот Виена и Централниот завод за метеорологија и геодинамика ќе опремat околу 1 200 семафори ширум градот со 10.000 сензори кои ќе собираат податоци за временските услови и околина, како и за сообраќајот.

Податоците ќе бидат обработувани преку Big Data Analytics и ќе имаат повеќекратна употреба. На овој начин, преку вообичаена функција како секојдневно управување со сообраќајот, ќе може да се подобри и квалитетот на воздухот бидејќи постојаното кочење и забрзување на возилата произведува многу повеќе штетни гасови отколку вообичаениот проток на сообраќај.

- Advertisement -

Семафорите се идеални за инсталирање на квалитетни мрежи за мерење со цел да се добиваат податоци за временските услови и околината во реално време. При тоа, тие имаат постојано напојување со струја, а користат и Интернет.

Целта на градската управа е сите семафори во Виена да се опремат со вакви сензори кои ќе собираат податоци кои ќе се обработуваат моментално онлајн. Во првата фаза сензорите ќе служат за мерење на температура и влажност на воздухот, а во следната фаза ќе ги мерат и количините на штетни гасови во воздухот и галама од сообраќајот.

Сподели!
- Advertisement -