-7.2 C
Skopje
вторник, јануари 25, 2022

Никнува првата 3Д печатена населба во светот за сиромашни семејства

Kabtel desktop

Во Мексико се наоѓа првата населба во светот изградена со помош на технологијата за 3Д печатење. Во Накајукл, град во мексиканската област Табаско, никнува првата станбена населба која е направена со помош на 3Д принтер. Идејата за проектот е да се обезбедат евтини станбени единици за социјално загрозените семејства.

Зад проектот стои непрофитната организација New story. Засега се населени две куќи, а предвидено е во населбата да живеат вкупно 50 семејства кои наскоро ќе се преселат таму. Семејствата се избрани во соработка со локалната управа според месечните примања, кои во просек изнесуваат 76 долари. За новото живеалиште сега ќе мора да плаќаат само 21 долар месечно во текот на наредните седум години.

Користењето 3Д печатење во архитектурата направи битни чекори напред во последно време. Новиот пристап во областа на градењето станови се врти токму кон оваа технологија од последната генерација.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!