На овие четири видови храна корона вирусот може да живее со недели

- Advertisement -

Центарот за контрола и превенција на болести и светската здравствена организација наведуваат дека можноста за заразување со корона вирусот преку храна, односно со допирање на контаминирани површини е многу ретка и дека главниот начин за ширење на Ковид-19 и понатаму е блискиот контакт.

Меѓутоа, случаите за контаминација во фабрики за преработка и пакување на храна ги поттикнаа владите и здравствените заедници да го истражат тој проблем. Кина утврди декатраги од вирусот се пронајдени на увезено месо и морски плодови од Латинска Америка и Европа. Во август годинава кинеските власти известија дека пронашле траги од корона вирусот на смрзнати пилешки крилца од Бразил. Испитувањата утврдија дека вирусот може да преживее на сурова хран и на амбалажата неколку дена, па дури и неколку недели.

- Advertisement -

Потоа се појавија уште неколку случаи, а на сите им е заедничко тоа што вирусот е пронајден на смрзната или ладна храна, па изгледа дека ниската температура овозможува вирусот да преживее. Ова се четирите видови храна на кои корона вирусот може да преживее најдолго.

1.Лосос

- Advertisement -

Ново истражување на Земјоделскиот универзитет на Јужна Кина и на Земјоделската академија Гуангдонг во Гуангжу потврди дека на смрзнати примероци од лосос биле откриени траги од вирусот. Истражувачите тврдат дека вирусот преживеал до осум дена на температура помала од 4°C.

2.Пилешки крилца

- Advertisement -

Во август годинава кинеските власти известија дека пронашле траги од вирусот на смрзнати пилешки крилца од Бразил. Месото е тестирано во текот на граничен преглед во градот Шенжен. За среќа, ниеден случај на зараза меѓу луѓето не е поврзан со производите, а медицинските експерти од кинескиот универзитет во Хонгконг претпоставува дека честичките на вирусот веројатно дошле од амбалажата на месото.

3.Шкампи

Уште една латиноамериканска земја поврзана со контаминирана храна е Еквадор. Во кинеската покраина Анхуи утврдено е дека замрзани шкапми увезени од оваа земја имаат траги од вирусот на амбалажата.

4.Свинско месо

Во студии од Ирска и Сингапур, со кои се испитува стапката на преживување на корона вирусот на неколку видови месо, вклучувајќи и свинско месо, утврдено е дека вирусот преживеал најмногу три недели после контаминацијата на ладни примероци (–20 °C и –80 °C). Истражувачите изјавија дека иако ризикот од пренос на луѓе во такви случаи е минимален, и понатаму постои потенцијал за избивање на болеста.

(Poslovni Dnevnik)

(фото: Pxhere)

Сподели!
- Advertisement -