19.8 C
Skopje
петок, август 12, 2022

Вторник е најпродуктивниот ден во неделата?!

Kabtel desktop

Дали навистина вторник е најпродуктивниот ден во неделата? Според едно истражување, вторник бил најпродуктивниот ден од започнувањето на истражувањето во далечната 1987-ма година, па се до денес.

Бизнисите кои имаат големи проекти што треба да ги завршат треба да имаат вработени да започнат со нив на почетокот на неделата, бидејќи после тоа сè оди во надолна линија, покажува новото истражување. Студијата од фирмата за вработени Accountemps откри дека понеделник и вторник се двата најпродуктивни денови во неделата за вработените. Поточно, 39 отсто од менаџерите за човечки ресурси мислат дека вработените работат најмногу во вторник, додека 24 отсто веруваат дека продуктивноста достигнува врв во понеделник.

По почетокот на неделата, се чини дека обемот на работа што се врши се намалува. Само 14 отсто од анкетираните сметаат дека најмногу работа е завршена во среда, додека четврток и петок се врзани за најмалку продуктивни денови. Макс Месмер, претседател на Accountemps, рече дека понеделникот може да биде продуктивен затоа што многу работници го поминуваат денот надополнувајќи ја претходната недела и планирајќи ја претстојната недела.

„Во вторник, вработените може да почнат да имаат време да се фокусираат на индивидуалните задачи и да станат попродуктивни“, рече Месмер. „Целта треба да биде да се задржи позитивниот моментум воспоставен во вторник во текот на целата недела“.

Исто така, вторник е и денот во неделата кога повеќето луѓе аплицираат за работа. (Сепак, апликациите во понеделник имаат тенденција да бидат поуспешни.)

Според спроведенето истражување, вторник е најпродуктивниот ден во неделата секоја година откако почнале да истражуваат во 1987 година. Понеделниците се на второ место, а средата е трета. Четврток и петок се врзани за најмалку продуктивните денови во неделата, според повеќе од 300 анкетирани менаџери за човечки ресурси.

Значи, ако имате голем проект со кој треба да се справите – или заостаната работа што треба да ја достигнете – денес е денот. Вторник е денот кога треба да се заврши. Поконкретно, шпицот е помеѓу 10:00 часот и пладне. 

За повеќето луѓе подобро е работните обрски да се завршуваат порано. Истражувањето покажа дека од 16:00 до 18:00 часот биле најмалку продуктивните времиња од секој работен ден. Иако дел од ова може да зависи од тоа дали сте ноќен був или рана птица.

Извор- Вработување

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!