21.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

НАСА го објави долго очекуваниот извештај за НЛО

Kabtel desktop

НАСА најави дека ќе ги објави резултатите за долго очекуваната студија за неидентификувани летечки објекти. Таа минатата година објави дека ги анализира доказите за т.н. неидентификувани воздушни појави, кои го заменија терминаот НЛО во официјалната терминологија.

Оваа тема долго време ја интересира јавноста, но беше вешто избегнувана.Сега независен тим од 16 истражувачи ги сподели споите прелиминарни резултати и заклучи дека постоечките податоци и извештаите од очевидци се недоволни за да се донесат цврсти заклучоци, истовремено повикувајќи на систематизација на собирањето висококвалитетни податоци.

Мала е веројатноста дека најновиот извештај ќе го смени тој заклучок, но агенцијата може да почне нова задача. Додека сондите и роверите на НАСА го пребаруваат Сончевиот систем, а нивните астрономи бараат знаци на интелигентни цивилизации на други планети, агенцијата традиционално разоткрива наводни знаци на НЛО на Земјата. За 27 години се забележани над 800 такви настани на Земјата, од кои 2%-5% се сметаат за можни аномалии, велат авторите на извештајот.

Тие аномалии се дефинираат како се што операторот или сензорот не го разбира лесно или нешто што работи нешто чудно, велат научниците. Американската влада последните години почна посериозно да го сфаќа прашањето за НЛО, делумно поради загриженост дека тие се поврзани со шпионажа од странство.

(N1)

(фото: Pixabay)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!