ВИДЕО: Како изгледаше вчерашното целосно помрачување на Сонцето?

- Advertisement -

Милиони Американци нетрпеливо го набљудуваа целосно помрачување на Сонцето, кое годинава се случи над централниот дел на САД. Според проценките на НАСА, само во САД дури 32 милиони луѓе беа во можност да го набљудуваат помрачувањето.

За потсетување, целосно помрачување на Сонцето се случува кога Месечината ќе помине меѓу Земјата и Сонцето и целосно ќе го блокира погледот на Сонцето. Самиот момент на морачување трае 3-4 минути, но вкупното траење на сите фази е со саати.

- Advertisement -

Така, може да се набљудува како Месечевата сенка полека поминува преку површината на Сонцето и така создава делумна површина. Оваа фаза може да трае и повеќе од еден час.

Според пресметките на НАСА, помрачувањето прво се појавило на јужниот дел од Тихиот Океан и потоа поминало преку пацифичкиот брег на Мексико, а заврши околу 23 часот на атлантскиот брег на Њуфаундленд.

- Advertisement -

(Dnevnik.hr)

(фото: YouTube)

Сподели!
- Advertisement -