Канадска компанија сака да печати човечка крв

- Advertisement -

Каролина Валенте, извршен директор и основач на канадската компанија Voxcell, откри дека нејзината компанија веќе работи на десет пилот проекто и дека прво ќе се фокусираат на истражување на ракот на дојка.

Нејзиниот тим е составен од академски и индустриски лидери, а целта им е прилично едноставна – забрзување на процесот на развој на лекови, овозможувајќи лековите побрзо да дојдат на пазарот и да стигнат до тие на кои им се навистина потребни.

- Advertisement -

Валенте додава дека нивните модели на лекување на канцер се направени со комбинација од биопринтери со висока резолуција и софтвер за васкуларизација кој користи вештачка интелигенција за создавање вештачки крвни садови.

„Резултатот е 3Д модел кој содржи вистински клетки на рак и вештачки крвни садови. Фарамцевтските компании на кандидатите ќе им вбризгуваат крвни садови и ќе ги бираат најдобрите лекови за тестирање на луѓе. Целта е што побрзо да се елиминираат лековите кои не се вредни за истражување, за да можеме да го трошиме времето и парите на оние кои треба да делуваат“ вели Валенте.

- Advertisement -

„Бидејќи ќе вршиме скрининг, ековите не мора да добијат одобрение од Агенцијата за храна и лекови, што ни го скратува времето за комерцијализација. Годинава ќе ги пласираме тие модели на ткива на пазарот, почнувајќи од нашите модели на ткиво на рак на дојка“ додава таа.

(B92)

- Advertisement -

(фото: Pxfuel)

Сподели!
- Advertisement -