SpaceX продава минијатурна опрема за вселенскиот интернет Starlink Mini

- Advertisement -

Компанијата SpaceX во својата понуда за одредени области вклучи опрема Starlink доволно мала за да ја собере во ранец, за корисниците лесно да ја носат каде и да одат, а со тоа да пристапат до сателитската интернет услуга.

Starlink Mini чини 599 долари, што е 100 долари повеќе од стандардниот комплет за антена. Корисниците мора да бидат претплатени на постоечки стандарден план за услуги, бидејќи можат да пристапат до услугата Mini Roam само за дополнителни 30 долари месечно. Резиденцијален корисник ќе мора да плаќа 150 долари месечно ако сака и Mini.

- Advertisement -

Помалата антена можеби нема да чини толку многу засекогаш. Од SpaceX велат дека работат на тоа да го направат Starlink подостапен и во моментов нуди само ограничен број на Mini комплети во региони со голема употреба. Пред неколку дена првиот човек на SpaceX, Илон Маск, зборуваше за Mini на социјалната мрежа X и го нарече „одлична прифатлива опција“. Тој, исто така, рече дека ќе чини околу половина од цената на стандардна антена за купување и плаќање месечно.

Антената Starlink Mini доаѓа со вграден Wi-Fi рутер, така што не само што е помала од стандардната антена, туку и бара помалку компоненти за пристап до Интернет. Исто така, троши помалку енергија, има DC влез и поддржува брзина на преземање поголема од 100 Mbps. Покрај самата антена, опремата ќе биде испорачана со држач, адаптер за цевки, кабел за напојување со USB-C конектор на едниот крај и приклучок на другиот.

- Advertisement -

Starlink Mini ќе пристигне само во одредени области со голема употреба, но компанијата потврди дека производството се зголемува, така што наскоро ќе биде достапна на меѓународните пазари.

(Klix.ba)

- Advertisement -

(фото: Starlink)

Сподели!
- Advertisement -