Дигиталното евро станува стварност

- Advertisement -

Европската централна банка (ЕЦБ) го објави својот прв извештај за напредокот на подготвителната фаза на дигиталното евро, која започна на 1 ноември 2023 година, со цел да се постават основите за потенцијалното издавање на дигиталното евро.
Дизајнот на дигиталното евро вклучува офлајн функционалност која на корисниците би им понудила ниво на приватност слично на готовина, за плаќања во физички продавници и помеѓу поединци. Кога плаќате офлајн, деталите за личните трансакции би биле познати само на исплатувачот и на примачот и нема да бидат споделени со давателите на платежни услуги, Евросистемот или кои било поддржувачки даватели на услуги, пишува Форбс.

Во текот на изминатите месеци, ЕЦБ се согласи за техничките карактеристики потребни за да се гарантира дека онлајн трансакциите со дигитални евра ќе обезбедат уште повисоко ниво на приватност од сегашните решенија за дигитално плаќање, истовремено обезбедувајќи силна заштита на крајните корисници од измама.

- Advertisement -

Евросистемот ќе користи најсовремени мерки, вклучително и псевдонимизација, хеширање и шифрирање на податоците, за да се осигура дека не може директно да ги поврзе дигиталните трансакции со евра со одредени корисници.

Според сегашната практика, давателите на платежни услуги ќе имаат пристап само до личните податоци потребни за да се обезбеди усогласеност со законите на ЕУ, како што се прописите за спречување на перење пари. За користење на податоците за комерцијални цели, давателите на платежни услуги треба да имаат согласност од корисникот. Како издавач и давател на платежна инфраструктура за дигиталното евро, ЕЦБ ќе биде предмет на надзор на независни органи за заштита на податоците кои ќе ја следат нејзината усогласеност со Европската регулатива за заштита на податоците (EUDPR) и Општата регулатива за заштита на податоците (GDPR).

- Advertisement -

Евросистемот развива офлајн функционалност што ќе им овозможи на корисниците на дигиталното евро да плаќаат без интернет конекција откако претходно ќе ја финансираат нивната дигитална евро сметка преку интернет или банкомат. Плаќањата би се одвивале директно помеѓу офлајн уреди – на пр. мобилни телефони или платежни картички – кои припаѓаат на корисниците вклучени во трансакцијата, без потреба да се потпираат на трети лица.

ЕЦБ ги истражува техничките алатки кои се веќе достапни на пазарот кои би овозможиле порамнување на офлајн трансакциите со дигиталното евро директно на уредите на крајните корисници. Исто така, ги оцени и другите важни аспекти на офлајн дигиталните плаќања во евра, со цел да ги направи беспрекорни, безбедни и пријатни за користење.

- Advertisement -

За офлајн плаќања, корисниците би можеле да ги користат своите мобилни уреди, додека Евросистемот исто така ја истражува потенцијалната употреба на паметни картички на батерии или паметни картички без напојување кои користат уред за поврзување.

Предвидено е корисниците да можат да го поврзат својот дигитален европаричник со сметка во комерцијална банка, што ќе им овозможи да вршат плаќања преку дигиталниот европаричник без претходно да ги надополнуваат своите дигитални паричници.

Извор – seebiz.eu

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -