Кој пол подобро поднесува студ и зошто?

- Advertisement -

Жените можеби не се почувствителни на студот од мажите, како што се веруваше претходно, според една нова студија, која ја оспорува таа конвенционална мудрост. Спротивно на популарното верување, механизмите за зачувување на топлината кај жените, всушност, се активираат на пониска температура во споредба со машката, според наодите на научниците од американскиот Национален институт за здравје во Бетесда.

Во истражувањето учествувале 28 здрави волонтери, од кои 16 жени, а 12 мажи. Сите учесници биле подложени на опсег на температури од 17 до 31 Целзиусови степени, додека биле измерени различни физиолошки реакции.

- Advertisement -

Изненадувачки, резултатите покажале дека телата на жените почнале да трошат енергија за одржување на топлината на приближно 22 степени Целзиусови, додека телото на мажите тоа го прави на околу 23 Целзиусови степени. Згора на тоа, жените покажале подобро одржување на основната телесна температура и изолација со падот на температурите, веројатно поради генерално повисокиот дел од телесните масти во споредба со мажите.

Откриле дека жените имаат постудена, пониска критична температура, слична на промената на Арктикот, во споредба со мажите, објаснуваат авторите на студијата, објавена во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Тие нагласуваат дека овој „арктички профил“ кај жените произлегува од нивната зголемена топлинска изолација обезбедена од повисоко ниво на телесни масти во споредба со мажите.

- Advertisement -

Интересно е тоа што и покрај овие физиолошки разлики, студијата не открива значајна разлика меѓу мажите и жените во однос на најниската поднослива температура што можат да ја издржат. Дополнително, двата пола пријавиле слични нивоа на треперење и термичка удобност како што се намалувале температурите, што укажува на потенцијална рамнотежа во толеранцијата на студ.

(Daily Mail)

- Advertisement -

(фото: PickPik)

Сподели!
- Advertisement -