Најстарите познати човечки вируси пронајдени во коски на неандерталци стари 50.000 години

- Advertisement -

Зошто неандерталците исчезнале, додека модерните луѓе напредувале е прашање што останува голема мистерија. Теоријата што сугерира дека вирусните инфекции играле улога доби поттик со неодамнешното откритие на античка вирусна ДНК во коски стари 50.000 години од неандерталците пронајдени во пештерата Чагирскаја во Русија.

Првично предложена во 2010 година, гореспоменатата теорија тврдеше дека заразните болести придонеле за исчезнување на неандерталците. Ова беше засновано на знаци во вирусните и бактериските геноми, кои покажуваат дека овие древни патогени најпрвин ги инфицирале луѓето, дозволувајќи им на луѓето потенцијално да ги носат и да ги пренесат овие патогени на неандерталците.

- Advertisement -

Научниците користеле и математички модели за да го симулираат ширењето на болеста меѓу хомо сапиенсот и неандерталците, земајќи го предвид нивниот различен имунитет. Сепак, добивањето древна ДНК за директни докази е предизвик поради деградацијата во текот на илјадници години.

За да се поддржи оваа провокативна и интересна хипотеза би било неопходно да се докаже дека барем геномите на овие вируси можат да се најдат во остатоците од неандерталците. Тоа е она што го направивме, рече Марсело Брионес, еден од авторите на новата студија.

- Advertisement -

Брионес, еволутивниот генетичар Рената Фереира и нивните колеги од бразилскиот Сојузен универзитет во Сао Паоло зеле примероци на ДНК од два машки скелети од неандерталец. Тие пронашле фрагменти од ДНК кои личат на три современи вируси: аденовирус, херпес вирус и папиломавирус. Овие вируси предизвикуваат настинки, чиреви и генитални брадавици кај луѓето и можат да опстојат во текот на животот додека го избегнуваат имунолошкиот систем.

Студијата ја демонстрира можноста за екстракција на вирусна ДНК од древните хоминини. Претходно, најстарата вирусна ДНК пронајдена беше херпес вирус стар 31.000 години во забите на хомо сапиенс од Сибир. Сепак, тимот предупредува дека нивните наоди се прелиминарни и само укажуваат на можното присуство на остатоци од вирусна ДНК, бидејќи нивната студија сè уште не е рецензирана.

- Advertisement -

(Zimo)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -