Турскиот музеј „Ephesus Experience“ e најдобар музеј на светот!

- Advertisement -

Турскиот музеј „Ephesus Experience“, лоциран во античкиот град Ефес, кој е дел од светското наследство на УНЕСКО, освои престижна награда на Mondo-Dr Awards, една од најистакнатите светски награди во областа на технологијата, дизајнот и изложби. Музејот за искуство на Турција остави свој белег во светот во категоријата „Најдобар музеј“.

Наградите Mondo-Dr, организирани од списанието MONDO-DR што се издава повеќе од 30 години, беа лансирани во 2017 година за да им се оддаде почит на најдобрите инсталациски проекти во светот. Со текот на времето, наградите почнаа да ги слават најдобрите проекти и достигнувања во секторот за изложби и угостителство, фокусирајќи се на дизајнот на просторот, искуството на посетителите и техничките инсталации. Седмото издание на наградите Mondo-Dr се одржа на 12 јуни во Лас Вегас, а за најдобар музеј е прогласен Ephesus Experience Museum благодарение на оценката на независните членови на жирито кои ја препознаа исклучителната работа на оваа институција ширум светот.

- Advertisement -

Импресивна симфонија на локација на УНЕСКО

Ephesus Experience Museum, еден од првите музеи ширум светот кој ја комбинира искуствената музеологија со историското раскажување, ги пречекува посетителите на античкиот град Ефес во прекрасниот егејски град Измир. Ефес, кој привлекува илјадници локални и странски туристи секоја година, е еден од најважните градови во светот и меѓу најинтригантните дестинации на турскиот брег на Егејското Море. Ефес е на листата на светско наследство на УНЕСКО од 2015 година и беше еден од најголемите пристанишни градови во своето време. Користејќи извонредни технологии, музејот за искуство во Ефес им овозможува на посетителите лично да го искусат секојдневниот живот, трговијата, архитектурата и уметноста на Ефес за време на ова златно доба.

Развиен од DEM Museum, Ephesus Experience Museum беше дизајниран од голем тим составен од архитекти, куратори, дизајнери, уметници, технолошки експерти, историчари и археолози од водечки компании и академски институции во Турција и од целиот свет. Музејот ги поканува посетителите на незаборавно патување каде што ќе ги истражуваат улиците на Ефес, ќе научат за секојдневниот живот во минатото и ќе ги откријат мистериите на античкиот свет.

Ефес бил град уште од неолитот, но во времето на Римската империја достигнал целосна важност како главен град на Мала Азија. Како втор најважен град на Римската империја, Ефес растел и напредувал. Нејзиното население било претежно образовано и богато, додека зградите биле богато украсени и ја славеле благосостојбата и среќата на нејзините жители.

- Advertisement -

Денес, Ефес е еден од најдобро зачуваните антички градови во медитеранскиот регион и е дом на храмот на Артемида, едно од седумте чуда на античкиот свет.

Извор – Бизлајф
Фото – Официјална ФБ страница

Сподели!
- Advertisement -