Дванаесет светски метрополи од 2025 година ќе користат само „зелени“ автобуси

- Advertisement -

Дванаесет светски метрополи, меѓу кои Лондон, Париз, Лос Анџелес и Кејптаун, завчера постигнаа договор од 2025 година да се користат само автобуси со нула емисија на штетни гасови, а до 2030 година да формираат пространи површини без емисија на гасови од фосилни горива за да ја заштитат животната средина

Дванаесетте градови заедно имаат популација од 80 милиони жители и ќе го промовираат пешачењето, возењето велосипед и употрeбата на јавниот транспорт како заедничка мерка за постигнување на улици без гасoви од фосилни горива. Многу градови ги засилуваат мерките за намалување на загадувањето и за постигнување на целите од климатскиот договор во Париз во 2015 година.

„Загадувањето предизвикано од бензинот и возилата на дизел убива милиони луѓе во светот. Истите гасови предизвикуваат климатски промени“ изјави градоначалникот на Париз, Ен Хидалго.

- Advertisement -

Градоначалниците на градовите кои се дел од групата C40 бараат да се забави глобалното затоплување и велат дека од 2025 година натаму тие нема да користат автобуси на безнин или на дизел. Меѓу другите градови кои ја потпишаа иницијативата се Копенхаген, Барселона, Квито, Ванкувер, Мексико, Сиетл и Оукленд.

Површините со нула емисија на гасови ќе значат повеќе паркови, пешачки патеки и патишта каде што сообраќаат само електрични возила или возила на водород, но не е дефинирано колку ќе бидат големи тие површини.

- Advertisement -

Градоначалникот на Барселона, Ада Колау, изјави дека градот ќе додаде 165 хектари зелени површини во наредните години, ќе ги зголеми површините со велосипедски патеки и ќе ја намали употребата на приватни возила за една петтина.

(Independent)

Сподели!
- Advertisement -