Денес ќе бидат пуштени во употреба новите 28 километри автопат Демир Капија – Смоквица

- Advertisement -

Автопатската делница Демир Капија – Смоквица, по шест години изградба, ќе биде пуштена во употреба денеска, со што се добива целосно автопатско решение долж Коридорот 10 на територијата на Македонија.

На свеченоста се најавени обраќања на премиерот Зоран Заев, министерот за транспорт и врски Горан Сугарески и амбасадорот на Европската унија Самуел Жбогар.

- Advertisement -

На свечената церемонија ќе учествуваат претставници на Директоратот за проширување на ЕУ,  членови на Владата , претставници на локалните самоуправи низ кои поминува автопатот „Пријателство“ од Коридорот 10, претставник на централната власт на Република Грција и претставници на компаниите изведувачи на работите на оваа делница.

Новите 28,2 километри автопат од Демир Капија до Смоквица ја чинат државата 270 милиони евра. Од нив  107 милиони евра се обезбедени  со кредит од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), 130 милиони евра  од Европската инвестициска банка, 45 милиони евра  се грант од ЕУ, а шест милиони евра  преку Буџетот на РМ.

- Advertisement -

- Advertisement -

Има две клучки, кај Миравци и Смоквица, два тунела долги по 1.200 метри,  шест моста со должина од 100 до 500 метри, шест потпатници и два натпатника. Ширината на сообраќајницата е 25,6 метри, со две ленти за возење, една за застанување и средишен зелен појас широк три метри.

На автопатот треба да има и две патарини, кај Гевгелија и кај Демир Капија, за кои пред еден месец беше издадена градежна дозвола и се очекува да бидат завршени за околу осум месеци.

Автопатската делница ја градеше грчката компанија „Актор“, која беше избрана како најповолен понудувач на тендерот објавен во август 2011 година, на кој во потесниот избор беа и италијанскиот конзорциум „Тодини“ и турската „Мапа“.

 

 

Сподели!
- Advertisement -