-2 C
Skopje
недела, јануари 17, 2021

Facebook развива технологија која ќе им ги отвори очите на корисниците на фотографиите

Kabtel desktop

Facebook ќе направи се за да ги охрабри корисниците на нивната социјална мреќа да споделуваат што повеќе содржини, а тоа сега ќе вклучува и употреба на вештачка интелигенција која ќе ги „спаси“ фотографиите на кои луѓето ги затвориле очите.

Имено, задача на технологијата ќе биде да ги спаси фотографиите на луѓето случајно трепнале и ги затвориле очите, пишува Klix.ba. Инженерите на Facebook сакаат да користат нова метода, односно вештачка интелигенција за да ги уредуваат фотографиите и да ги „отворат“ очите на корисниците кога ќе има потреба за тоа. Оваа метода моментално е во фаза на истражување и нема гаранции дека Facebook навистина ќе ја користи, но веројатноста е доста голема.

Како што истакнуваат истражувачите, веќе денес постојат многу алатки за уредување фотографии кои отстрануваат бројни недостатоци, така што има место и за алатка која го решава проблемот со затворените очи. Системот на Facebook користи метода на машинско учење наречена GAN (generative adversarial network) и веќе е употребен за создавање лажни славни личности, за промена на времето во видеата, па дури и задизајнирање облека. Трепкањето со очите воопшто нема да биде предизвик за оваа технологија. За да може да уредува фотографии, системот мора да научи како изгледаат човечките очи и да се вежба на фотографии на кои луѓето не трепкаат. Така софтверот го памети обликот и бојата на очите, па информациите ги применува на уредување фотографии на кои луѓето трепнале.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •