15 C
Skopje
среда, мај 27, 2020

Бразилскиот затвор АРАС им ги дава клучевите од ќелиите на затворениците

Kabtel desktop

Хоророт кој може да се види по бразилските затвори не може да го издржи секој. Бруталност, ендемично насилство, бунтови и сериозна преполнетост е сликата за затворите во Бразил и токму затоа е познато дека Бразил има еден од најлошите казнени системи во светот.

Бразил има речиси 700.000 затвореници, што е една од најголемите бројки во светот после САД и Кина. Бразилскиот казнен систем е под голем притисок поради огромниот број криминалци – има 165% повеќе затвореници отколку што дозволува просторот на казнените установи, па некои од затворениците немаат место ни каде да легнат.

Но, APAC или системот затвори наречен Асоцијација за заштита и помош на осуденици работи на сосема поинаков начин. Овој затвор им ги дава клучевите од ќелиите на затворениците. Таму нема чувари, ниту пиштоли, а затворениците сите се третираат како луѓе со свој идентитет, а не како броеви.

Некогашните насилни криминалци денес се преобразени луѓе. Тие секој ден мора да учат, да работат и да се занимаваат со некое хоби. Во своите ќелии се враќаат само за спиење. Професионалната обука ќе им помогне полесно да најдат работа кога ќе излезат од затвор. Само 20% од затворениците кои излегле од овој затвор повторно прават некаков прекршок кога ќе излезат на слобода, што е мнгу помала бројка споредено со 70% во традиционалните затвори.

Најбитно од се е дека за одржување на овој затвор е потребна само една третина од парите кои се потребни за традиционалните затвори. Мотото на овој затвор е „Овде влегува само човекот, а криминалот останува надвор“. Затворот им помага на затворениците да се реформираат така што им дава одговорност и доверба.

Во рамките на целиот систем во Бразил има 50 вакви затвори, а уште 100 нови ќе бидат изградени. Концептот на овие затвори е идеја на Владеци Фереира, поранешен учител

This Brazilian jail gives prisoners the keys to their cells

The aim is recuperation, not retribution. 📕 Read more: https://wef.ch/2QX37Zm

Posted by World Economic Forum on Четврток, 13 јуни 2019

 

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •