20 C
Skopje
недела, април 11, 2021

Светските цени на храната највисоки во последните пет години

Kabtel desktop

Цените на билните масла во декември пораснаа за 9,4 проценти во однос на ноември.

Светските цени на храната во декември 2019. година пораснале трет месец по ред поради поскапувањето на цените на билните масла.

Индексот на цени на Организацијата на храна и земјоделство при Обединетите нации (ФАО) порасна на највисоко ниво во последните пет години. Оттаму велат дека индексот на цените на храната во последниот месец од минатата година изнесува просечно 181,7 поени, што е 2,5 отсто повеќе во однос на ноември и највисокото ниво од декември 2014.

За цела 2019 година овој индекс, кој ги следи месечните промени на светските цени на прехрамбените производи кои секојдневно се тргуваат, просечно изнесувал 171,5 поени и е повизок за 1,8 отсто од минатата година, но е за 25 проценти под највисокото ниво забелжано во 2011. година.

Цените на билните масла во декември пораснаа за 9,4 проценти во однос на ноември. Раст на цената се забелжува шест месеци по ред.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •